We zijn bang om te mislukken. De grote successen worden nochtans altijd geboren uit trial and error.
Wie mag mislukken, kent de echte vrijheid
Sinds september ben ik opnieuw student. Om wat meer achtergrondkennis te vergaren, schreef ik me in voor enkele vakken van een bachelor psychologie. Op het moment dat ik dit schrijf, ben ik volop aan het blokken. Het katapulteert me twintig jaar terug in de tijd. Met dat verschil dat studeren terwijl je werkt en een gezin hebt toch andere koek is dan als je (bijna) niks anders aan je hoofd hebt.
In mijn studententijd ging ik nogal gebukt onder stress en faalangst. Ook nu voel ik die terugkomen. Wat als ik niet slaag voor mijn examens? Wat als ik domme fouten maak?
Ja, wat dan? Niks. Ik heb niets te verliezen of te bewijzen. Ik heb al twee diploma’s en een leuke baan. Niemand verplicht me tot deze opleiding. Er knaagt alleen de vrees voor gezichtsverlies en voor een deuk in mijn gevoel van eigenwaarde.
Daarin ben ik niet alleen. De druk om succes te hebben, om perfect te zijn, is eigen aan deze tijd. Dat zegt psycholoog Paul Verhaeghe in Eos Psyche&Brein (lees interview, 0,25 euro) . Onze maatschappij verdraagt geen losers. Wie faalt, heeft afgedaan.
Dat adagium moeten we leren los te laten. Grote successen worden altijd geboren uit trial and error. Wie mag mislukken, kent de echte vrijheid. En die vrijheid is noodzakelijk om tot succes en innovatie te komen.
Scholen doen er dus goed aan hun leerlingen aan te moedigen om risico’s te nemen. Dat geldt ook voor bedrijven en voor de maatschappij in het algemeen. En voor u en mij. Zonder faalervaringen leren wij niets. Onderzoek toont aan dat onze hersenen fouten nodig hebben om onze strategieën te kunnen verbeteren. Wij zijn zelflerende machines die zichzelf voortdurend voeden via gissen en missen.
Zo wordt falen een kracht. U leest er alles over in de nieuwste Eos Psyche&Brein. Maar euh … duimt u toch even mee voor geslaagde examens?
U kunt Eos Psyche&Brein ook digitaal en per artikel lezen op Blendle.