Diagnose van psychische ziektes met hersenscans

28 augustus 2016 door Eos-redactie

Mensen met psychische problemen krijgen in de toekomst misschien een objectieve diagnose via een bloedtest of hersenscan. 

Patiënten met psychische problemen krijgen in de toekomst misschien een objectieve diagnose met bloedonderzoek of met hersenscans.

Waarom onderga je een hele batterij tests als je pakweg met pijn in de borst bij de dokter langsgaat, maar moet je bij psychische klachten alleen wat vragen beantwoorden? Thomas Insel, neurowetenschapper en psychiater, houdt in Eos Psyche&Brein een pleidooi voor een biologische indeling van psychische stoornissen, met als doel gerichtere behandelingen. Zo is de grens tussen schizofrenie en bipolaire stoornis (vroeger manisch-depressieve stoornis) erg vaag omdat de symptomen overlappen.

Recent onderzoek van de universiteit van Texas laat een nieuwe indeling zien in drie ‘biotypes’, op basis van hersenscans en cognitieve tests bij 711 patiënten. In alle drie de groepen zaten patiënten met de diagnose schizofrenie, bipolaire stoornis en een mengvorm (schizoaffectieve stoornis). Op de hersenscans waren duidelijke verschillen te zien in de grijze stof. Daarnaast vonden de onderzoekers aanwijzingen voor genetische oorzaken.

‘In de psychiatrie is laboratoriumonderzoek een grote onbekende’, zegt Insel. ‘Behalve op waargenomen symptomen en signalen moet de diagnose in de toekomst ook gebaseerd zijn op biologische, cognitieve, gedragsmatige en sociale data. Precisiegeneeskunde kan een ontwrichtende revolutie teweegbrengen waarbij blijkt dat veel van de diagnostische categorieën onnauwkeurig en biologisch heterogeen zijn.’ Insel stond lange tijd aan het hoofd van het Amerikaanse National Institute of Mental Health. Sinds kort is hij aan de slag bij Verily, een nieuw bio-wetenschapsbedrijf van Alphabet, het moederbedrijf van Google. (lg)

Het volledige artikel van Thomas Insel lees je in het jongste nummer van Eos Psyche&Brein.