Canadese wetenschappers stippen een belangrijkere reden aan waarom passagiers soms over de rooie gaan, air rage in het jargon: ongelijkheid.
Vliegen is geen pretje. Een bevraging van reisorganisatie Expedia leert dat een achterbuur die geregeld tegen je rugleuning schopt de nummer één ergernis van vliegtuigpassagiers is, gevolgd door stinkende medereizigers en ouders die hun kinderen het hele vliegtuig bij elkaar laten krijsen. En dan is er nog de strijd om een plekje voor de handbagage, het subtiele gevecht voor een stukje armleuning en het uren samengevouwd zitten. Een mens zou voor minder uit zijn humeur raken.
Canadese wetenschappers stippen in PNAS een belangrijkere reden aan waarom passagiers soms over de rooie gaan, air rage in het jargon: ongelijkheid. Ze analyseerden het aantal incidenten tijdens meer dan een miljoen vluchten. De kans dat passagiers die economy reizen door het lint gaan, is bijna vier keer groter op vliegtuigen met een eersteklasse-afdeling. Kunnen economy-reizigers op zo’n toestel enkel vooraan opstappen – waardoor ze door de eerste klasse naar hun plaats moeten schuifelen – dan wordt het risico op incidenten in de economy klasse twee keer, en in eerste klasse elf keer groter.
Niemand wordt vrolijker van de aanblik van languit gestrekte, champagne slurpende zakenlui. Die laatsten worden zich nog meer bewust van hun status als de zwetende en met handbagage worstelende meute aan hen voorbijtrekt. Dat werkt onhebbelijk gedrag in de hand. In het slechtste geval kan een indicent ertoe leiden dat het toestel voortijdig aan de grond wordt gezet.
Sociale ongelijkheid eist dus niet alleen zijn tol op de grond, ook in de lucht. Het risico op een uitzinnige medepassagier is klein. Per duizend vluchten met een eersteklasse- afdeling doen zich 1,58 incidenten voor. Je hebt dus een grote kans dat je gewoon van je vlucht kan genieten.