Eerste atlas van het zich ontwikkelende brein
03 april 2014 door Eos-redactieAmerikaanse onderzoekers hebben de vorming van de hersenen in de baarmoeder gedetailleerd in kaart gebracht.
Amerikaanse onderzoekers hebben de vorming van de hersenen in de baarmoeder gedetailleerd in kaart gebracht. Deze gegevens bieden meer informatie over aandoeningen als autisme en over hoe uniek het menselijke brein is.
De onderzoekers aan het Allen Institute for Brain Science in Seattle analyseerden de hersenen van vier menselijke foetussen tussen 15 en 21 weken. Zo slaagden ze erin om de eerste atlas van het zich ontwikkelende brein te maken. De “Brainspan Atlas” moet ooit - want er is nog een pak uitbreiding vereist – dienen als een blauwdruk van hoe de hersenen worden gevormd, en welke genen daarbij betrokken zijn. Die kennis kan leiden tot nieuwe vormen van preventie of behandeling voor psychologische en ontwikkelingsstoornissen zoals autisme en schizofrenie. Naast aandoeningen opsporen, kunnen wetenschappers dankzij de atlas ook gaan onderzoeken hoe de hersenen van de mens zich verschillend ontwikkelen dan die van andere diersoorten.
Dit onderzoek, dat gepubliceerd is in Nature, maakt deel uit van het ‘BRAIN’-initiatief (Brain Research through Advancing Innovative Neurotechnologies, oftewel ‘hersenonderzoek door middel van baanbrekende vorderingen op het gebied van de neurotechnologie’), een bundeling van ambitieuze onderzoeksprojecten die ernaar streven om het complete menselijke brein in kaart te brengen. (cs, kv)
In het nieuwe nummer van Psyche&Brein, leest u meer over het BRAIN-initiatief en andere projecten die de komende jaren de krachten bundelen om meer kennis over ons brein te bekomen.