Facebook kent u beter dan uw beste vriend

13 januari 2015 door Eos-redactie

Een computer kan iemands persoonlijkheid gemiddeld beter inschatten dan vrienden of familie.

Een computer kan iemands persoonlijkheid gemiddeld beter inschatten dan vrienden of familie.

Tot die opvallende conclusie komen onderzoekers van Stanford University (VS) in het vakblad PNAS. Ze lieten een computerprogramma inschattingen maken over de persoonlijkheid van een groep proefpersonen, enkel en alleen op basis van hun Facebook-likes. Die methode zou over het algemeen tot een accuratere uitkomst leiden dan een menselijk oordeel.

Voor hun studie lieten de onderzoekers ruim 86.000 vrijwilligers een persoonlijkheidstest met een honderdtal vragen invullen, via een applicatie genaamd My Personality. In die app konden de vrijwilligers ook vrienden en kennissen uitnodigen om met een tiental vragen de persoonlijkheid van de vrijwilliger in kwestie te beschrijven. De computer deed hetzelfde, maar dan aan de hand van Facebook-likes.

De resultaten waren opmerkelijk. De computer scoorde gemiddeld 56 procent bij het inschatten van de persoonlijkheid van de testpersonen. Daarmee moet hij enkel echtgenoten (58 procent) voor zich dulden.

Bovendien moest de computer amper tien likes analyseren om al een betere inschatting te maken dan werkcollega’s, en zeventig likes om beter te doen dan dichte vrienden. Om familieleden af te troeven, had de computer gemiddeld zo’n 150 likes nodig, voor echtgenoten 300 likes. Een gemiddelde Facebook-gebruiker heeft momenteel zo'n 227 pagina's geliket, maar dat aantal neemt voortdurend toe.

Artificiële intelligentie

De computer probeerde te raden hoe open, gewetensvol, extravert, aangenaam en neurotisch de proefpersonen waren. Dat deed hij op basis van de artikels, filmpjes en bekende personen die ze ‘leuk vinden’ op Facebook.

Volgens de onderzoekers tonen de resultaten aan dat een computer, objectief en onbevooroordeeld, zich een goed beeld kan vormen van het karakter van mensen. Onderzoeker Michal Kosinski: ‘In de toekomst kunnen computers misschien onze psychologische toestand inschatten en erop reageren. Zo kunnen machines een vorm van emotionele en sociale intelligentie verwerven. Een beetje zoals in de sciencefictionfilm Her.’

Anderzijds zouden bedrijven  ook hun producten beter kunnen afstellen op hun doelpubliek. Of ze kunnen potentiële werknemers psychologisch screenen om een waarheidsgetrouwe inschatting te maken van hun karakter. Al kunnen we daar ethische en privacygerelateerde vraagtekens bij plaatsen. (adw)