Familiestructuur bepaalt positie van vrouwen

08 maart 2016 door Eos-redactie

Bij genderongelijkheid spelen de manier waarop families samenleven een grotere rol dan religie en inkomen.

Bij genderongelijkheid spelen de manier waarop families samenleven een grotere rol dan religie en inkomen. Vooral de regionale normen en waarden betreffende de familiestructuur bepalen de positie van de vrouw.

Onderzoekers aan de Universiteit van Utrecht bestudeerden wereldwijd de sekseverschillen aan de hand van erfrecht, huwelijksleeftijd, het aantal zetels in het parlement en de arbeidsparticipatie. Daaruit bleek dat familiesystemen een cruciale rol spelen bij regionale genderverschillen. Religie is ook belangrijk, maar in mindere mate. 


De macht van familie

Het Midden-Oosten wordt gekenmerkt door de ongelijke positie van vrouwen,  volgens vele te wijten aan de Islam. Eenzelfde religie kan echter niet de talrijke verschillen verklaren in het Midden-Oosten wat de positie van de vrouw betreft. Die vonden onderzoekers wel bij de verschillende familiestructuren. Vooral culturen waar het de gewoonte is dat neven en nichten met elkaar huwen en waar vele generaties samenwonen, zijn nadelig voor de postitie van vrouwen.

Het is vooral nadelig voor de positie van vrouwen als het de gewoonte is dat neven en nichten met elkaar huwen en als er veel generaties samenwonen.

Individualisme en egalitarisme

Culturen waar individualisme en egalitarisme een belangrijke rol spelen, worden gekenmerkt door familiesystemen met een grote gelijkwaardigheid tussen man en vrouw. Vaak is dat dankzij de sociaal-economische ontwikkelingen die de democratische bloei van het land bepaalden. Een bestuur dat al dan niet democratisch is, is dus ook belangrijk voor de positie van vrouwen wereldwijd. Hoewel er in democratisch Nederland afgelopen jaar slechts 37,3 procent vrouwelijke parlementariërs waren. De overige verschillen tussen man en vrouw zijn daar wel klein. (aw)