Het wegnemen van bepaalde immuuncellen in de hersenen houdt de ontwikkeling van alzheimer tegen.
Het gaat om microgliacellen, waarvan al langer bekend is dat ze een rol spelen bij het ontstaan van de ziekte van Alzheimer. Het was tot nu toe niet duidelijk hoe die cellen de hersenen precies beïnvloedden.
Nu hebben onderzoekers aangetoond dat het verwijderen van microgliacellen in de hersenen van ratten de ontwikkeling van bèta-amyloïde hersenplakken voorkomt. Die hersenplakken zijn essentieel bij de ontwikkeling van alzheimer.
Daarnaast vallen de microgliacellen ook hersenplakken aan en proberen ze hersenplakken af te breken wanneer ze de bèta-amyloïd detecteren. Belangrijk is dat tijdens een aanval ook genen die instaan voor het goed functioneren van de hersenen op non-actief gezet worden. Daardoor tasten ze het hele brein aan tijdens de bestrijding van de bèta-amyloïde plakken. Dat verklaart waarom microgliacellen een belangrijke functie hebben in het ontstaan en het verloop van de ziekte van Alzheimer.
De inzichten zijn belangrijk voor de ontwikkeling van een mogelijke therapie die Alzheimer kan afremmen of zelfs volledig doen verdwijnen. De onderzoekers benadrukken dat toekomstig onderzoek zich moet focussen op het ontwikkelen van medicatie die microglia als doelwit heeft.