Fruitvliegjes geven cruciaal ‘geheugenenzym’ prijs

08 februari 2017 door SST

Biologen hebben een enzym geïdentificeerd dan in de hersenen als dimmer of versterker werkt.

Amerikaanse wetenschappers ontdekten dat het enzym genaamd HDAC6 de synaptische activiteit zowel kan versterken als vertragen. Omdat de signaaloverdracht tussen twee hersencellen (of tussen een hersencel en een spier- of kliercel) verandert wanneer het brein nieuwe herinneringen opslaat, is het waarschijnlijk dat ook dit enzym een cruciale rol speelt in het geheugenproces. De onderzoekers deden hun ontdekking bij fruitvliegjes, maar ze verwachten dat een vergelijkbaar enzym ook bestaat in de synapsen van menselijke hersenen.
 
Als we ouder worden boeten onze synapsen aan kracht in, waardoor ze minder snel signalen kunnen overbrengen en ons geheugen achteruit gaat. Bij ziekten zoals alzheimer, parkinson, huntington en ALS vindt dit proces (razend)snel plaats. De hoop is dus dat door het enzym te beïnvloeden een nieuwe mogelijkheid ontstaat ofmde degeneratie van hersenfuncties te stoppen of te vertragen.
 
Het goede nieuws is dat er inderdaad middelen bestaan om het HDAC6-enzym te stimuleren. De onderzoekers pleiten er dan ook voor dat hun farmaceutische collega’s er meteen mee aan de slag gaan. Maar er zijn ook moleculen die het enzym blokkeren, en ja, ook moleculen die een toepassing hebben. Bij patiënten met een posttraumatische-stressstoornis komt het er immers op aan nare herinneringen van vroeger te onderdrukken en eventueel te verdringen.