Brein is te trainen tot geheugenkampioen

15 maart 2017 door AB

We kunnen ons geheugen wel degelijk trainen en de effecten blijven tot wel vier maanden na de training zichtbaar.

In de hersenen van een geheugenkampioen gebeurt de verwerking van visuele informatie anders dan in een ‘normaal’ brein

Onderzoekers van de Radboud Universiteit in Nijmegen scanden de hersenen van 23 proefpersonen voor en na het volgen van een zesweekse geheugentraining van 30 minuten per dag. Na het volgen van de training lijken de verbindingen in de hersenen meer op die van een geheugenkampioen. Hoe meer gelijkenissen, hoe beter je presteert op geheugentesten, zelfs tot vier maanden na de training.

Tijdens de training moesten de proefpersonen elke dag 72 andere woorden onthouden met behulp van de plaatsmethode. Bij deze strategie moet je het woord koppelen aan een bepaalde plaats, bijvoorbeeld de brievenbus tussen je huis en de supermarkt. Dat helpt om de woorden te onthouden. De onderzoekers vergeleken het geheugen van de deelnemers na deze geheugentraining met een groep die niet trainde en met een groep die het geheugen trainde zonder de plaatsmethode.

Voor de training begon onthielden alle proefpersonen 26 tot 30 woorden. Hierna werden zij ingedeeld om wel of geen training te volgen. De proefpersonen die de plaatsmethode gebruikten, onthielden direct na de training 35 woorden meer dan voor de training. Na 4 maanden onthielden diezelfde proefpersonen 22 woorden meer. Bij de proefpersonen die het geheugen trainden zonder strategie of die helemaal niet trainden, waren na vier maanden geen verbeteringen in het geheugen zichtbaar.

De wetenschappers maakten ook hersenscan van 23 geheugenkampioenen die bij de top 50 van de wereld horen. Deze geheugenatleten kunnen onder andere 100 woorden in 5 minuten onthouden. In hun hersenen staat een aantal gebieden met betrekking tot geheugen en de verwerking van visuele informatie anders met elkaar in verbinding dan in een ‘normaal’ brein. Ook zijn verbindingen in onder andere de mediale prefrontale cortex (MPFC) en de rechter dorsolaterale prefrontale cortex (DLPFC) actiever.

De MPFC speelt een rol bij het koppelen van nieuwe informatie aan oude informatie en de DLPFC is actief als je bepaalde strategieën gebruikt om te leren. Ook de medio temporale cortex (MTL) is actiever bij de geheugenatleten en speelt een rol bij de vorming van ons geheugen. Na de strategische geheugentraining leken de hersenen van de deelnemers meer op de hersenen van de geheugenkampioenen.

Het gebruik van de plaatsmethode om het geheugen te trainen verbetert het geheugen, net als verbindingen in de hersenen. Ook geeft de studie meer inzichten in hoe verbindingen in het brein precies bijdragen aan een goed geheugen.