Groepswerk levert vooral decibels op
07 november 2016 door Eos-redactieGroepswerk slaagt er niet in alle kinderen te leren redeneren.
Groepswerk op de lagere school slaagt er vaak niet in alle kinderen te leren redeneren, discussiëren en probleemoplossend te denken. Een specifieke training verhelpt dat.
‘Veel groepswerk levert vooral decibels op, maar geen leren’, stelt Jan T’Sas, onderzoeker aan de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen. Samen met zijn collega Ria Van den Eynde testte hij uit of een training in het voeren van exploratieve gesprekken dat kan verhelpen. ‘Exploratief praten doen de leerlingen wanneer ze naar elkaar luisteren, de ander vragen wat hij of zij denkt, respect tonen voor elkaars mening, waaromvragen stellen, argumenten formuleren, anderen naar argumenten vragen en samen naar consensus streven.’
Met microfoons en camera’s volgden ze twee jaar lang vijf lagere scholen in het Antwerpse. De helft van de leerlingen kreeg eerst een training; de andere helft niet. Voor en na de weken met groepswerk namen T’Sas en Van den Eynde toetsen af in probleemoplossend denken. Ze analyseerden ook de gesprekken die de leerlingen voerden: hun taalgebruik, hun argumenten en hun houding tijdens het groepswerk.
De training bleek vruchten af te werpen. Na drie maanden scoorden de getrainde leerlingen gemiddeld 10 à 20 procent hoger dan voordien op de toetsen. In de controleklassen gingen de leerlingen niet vooruit. De leerlingen die exploratief leerden te praten, gebruikten meer argumenten en redeneerden beter. Iedereen kwam bij groepswerk ook evenwichtiger aan de beurt. In de klas met de meest taalzwakke leerlingen was het effect het grootst. De kinderen konden zich beter uitdrukken dan voordien en lieten zich meer gelden. Ook hun probleemoplossend vermogen nam toe.
De onderzoekers pleiten ervoor exploratief spreken standaard aan te leren op de lagere school. (lg)