Hebben vrouwen meer kans op alzheimer dan mannen?
29 augustus 2017 door TGVrouwelijke dragers van een alzheimer-gen zouden meer kans hebben om alzheimer te ontwikkelen dan mannen met hetzelfde gen.
Genen kunnen een invloed hebben op de ontwikkeling van allerlei ziektes, waaronder alzheimer. Een van de genen waarvan al langer bekend is dat het een rol speelt in het ontstaan van alzheimer is het apolipoproteine E ɛ4-gen. Amerikaanse onderzoekers analyseerden 27 vroegere studies om na te gaan of vrouwelijke dragers van het gen meer kans hebben om de ziekte te ontwikkelen.
Door de 27 studies beschikten ze over de gegevens van 31.300 personen tussen 55 en 85 jaar oud. Over die gehele periode bekeken hebben vrouwen met het gen niet meer kans op alzheimer. Keken de onderzoekers naar specifieke leeftijdsgroepen, dan zagen ze dat vrouwen enkel tussen 65 en 75 jaar een verhoogde kans hebben.
De veranderingen die een vrouw ondergaat tijdens de menopauze, zoals verminderde productie van het hormoon oestrogeen, zouden een mogelijke verklaring kunnen zijn.
Deze studie geeft aan dat een genderspecifieke behandeling van alzheimer aangewezen is. Omdat vrouwen mogelijk eerder alzheimer ontwikkelen, kan een vroegtijdige behandeling nodig zijn. Dit laatste kan vooral vrouwen met het apolipoproteine E ɛ4 gen helpen.