De hersenactiviteit van twee hersengebieden voorspelt of apen hun fruitdrankje al dan niet delen met een andere aap.
In de menselijke hersenen zijn veel gebieden betrokken bij de keuze om iets al dan niet met een ander te delen. Geef je een bedelaar bijvoorbeeld geld als je erlangs loopt? Wetenschappers van de Yale University concluderen nu dat de activiteit van twee hersengebieden in apen bepalend is voor hun sociale gedrag.
De neurowetenschappers bestudeerden twee scenario’s. In het eerste stonden de apen voor de keuze om hun fruitsapje ofwel weg te gooien, of aan een andere aap te geven. In het tweede scenario konden de beesten het vruchtendrankje helemaal zelf opdrinken, of delen met een soortgenoot.
Wat blijkt? De apen houden het allerliefste hun sapje helemaal voor zichzelf. In het tweede scenario kozen de meeste apen er dan ook voor om hun lekkernij zelf op te slurpen. Maar zou het anders weggegooid worden zoals in het eerste scenario? Dan kiezen de apen er meestal voor om het drankje aan een andere aap te geven.
Terwijl de aapjes de beslissingen maakten, bestudeerden de onderzoekers met elektroden twee hersengebieden: de amygdala en de mediale frontale cortex. De amygdala speelt een rol bij emoties en de mediale frontale cortex bij bewuste gedachten. Als de diertjes sociaal waren, en hun drankje aan de andere aap gaven, vertoonden de hersengebieden soortgelijke patronen van hersenactiviteit. Lieten ze echter antisociaal gedrag zien door het sapje voor zichzelf te houden of weg te gooien, dan verdween deze synchroniciteit. De neurowetenschappers konden aan de hand van deze hersenactiviteit zelfs voorspellen welke beslissing de apen eerder maakten.
Volgens de wetenschappers hebben zij een unieke handtekening in de hersenen gevonden die betrokken is bij sociaal gedrag. Hoe vrijgevig iemand is, hangt dus mogelijk samen met hoe synchroon de hersencellen van de amygdala en de mediale frontale cortex vuren.
De bevindingen zijn gepubliceerd in Nature Neuroscience.