Hersengebied gelinkt aan drang naar geweld

15 maart 2016 door MVS

De ontdekking leidt mogelijk tot nieuwe methodes om geweld te controleren psychiatrische patiënten.

Onderzoekers denken dat ze de plek in het brein hebben gevonden waar de drang naar geweld ontstaat. De hoop is dat de ontdekking leidt tot nieuwe methodes om geweld te controleren - vooral bij patiënten die lijden aan psychiatrische aandoeningen.

Het ventrolaterale deel van de ventromediale hypothalamus (VMHvl) in het brein is verantwoordelijk voor de drang naar geweld met voorbedachte rade, dat ontdekten onderzoekers aan New York University met behulp van studies met muizen. Het onderzoeksteam trainde muizen om andere, zwakkere muizen aan te vallen in een speciaal opgezette omgeving.

Hersenonderzoek liet zien dat activiteit in het VMHvl-gebied piekte net voordat de muizen op zoek gingen naar soortgenoten om aan te vallen. De activiteit van de VMHvl zenuwcellen nam ook (tien minuten) toe als de zwakkere muizen in het zicht kwamen. Door het blokkeren van de VMHvl activiteit, lukte het om de agressieve motivaties van de muizen te stoppen, zonder ander normaal gedrag te verhinderen (zoals het zoeken naar lekkernijen).

Een muizenbrein is nog geen mensenbrein, maar de onderzoekers denken toch dat ook bij ons hetzelfde gebied verantwoordelijk is voor agressieve gevoelens bij mensen. De resultaten geven daarom aanleiding voor verder onderzoek naar het ventolaterale deel van de ventromediale hypothalmus als onderdeel van toekomstige pogingen om gedrag te corrigeren, van pestgedrag tot seksueel misbruik.

De hypothalamus is eerder al in verband gebracht met de regulatie van slaap, honger en de temperaturen in ons lichaam.