Hersenstimulatie vermindert neiging tot agressie

Het minimaal stimuleren van specifieke hersengebieden doet de neiging tot agressief gedrag dalen.

Veel criminelen hebben afwijkingen in de voorste delen van hun hersenen. Uit eerder onderzoek blijkt dat het met name om de dorsolaterale prefrontale cortex gaat. Dit gebied is betrokken bij het controleren en remmen van complexe ideeën en gedragingen. Bijvoorbeeld het plegen van seksuele of gewelddadige overtredingen.

Toch was het onduidelijk of die breinafwijkingen de oorzaak zijn van het agressieve gedrag, of dat de agressieve gedragingen juist voor veranderingen in de hersenen zorgen. Deze resultaten lijken te wijzen op het eerste.

Een team onderzoekers uit Singapore en de Verenigde Staten stimuleerde het voorste hersengebied van een veertigtal gezonde vrijwilligers. De techniek die ze gebruikten heet transcranial direct-current stimulation (tDSC). Door elektroden op de schedel te plaatsen activeren specifieke hersengebieden. Ter controle namen er ook een veertigtal deelnemers mee die geen hersenstimulatie kregen.

Na de stimulatie legden de onderzoekers alle deelnemers twee scenario’s voor. In een van de scenario’s was er sprake van fysiek geweld en bij de ander van seksueel geweld. Aan de deelnemers werd gevraagd hoe groot de kans was dat zij de geweldpleger zouden zijn. De vrijwilligers die tDSC kregen vonden het gemiddeld minder aannemelijk dat zij de geweldpleger zouden zijn dan de groep die geen hersenstimulatie kreeg.

De onderzoekers waarschuwen nog wel: meer onderzoek is nodig en de stimulatie kan nog niet worden toegepast op echte criminelen. Ze willen eerst uitzoeken wat de lange termijneffecten zijn van de deze stimulatie en wat er gebeurt als je de hersengebieden langer stimuleert.

Dit artikel is gepubliceerd in het vakblad Journal of Neuroscience