Hoofdpijn na vliegreis straks verleden tijd?
08 maart 2017 door SSTDeense studenten denken de oorzaak gevonden te hebben voor de barstende hoofdpijn die velen krijgen tijdens of vlak na hun vlucht.
Voor een remedie is het nog te vroeg, maar volgens de studenten toont hun onderzoek wel aan waarom migrainemedicijnen bij sommige mensen goed lijken te werken tegen hoofdpijn tijdens of na het vliegen
Liefst een op twaalf passagiers heeft er last van: tijdens of na hun vlucht krijgen ze barstende hoofdpijn door de drukverandering in de vliegtuigcabine. Maar hoe die veranderende druk dat precies doet, was tot nog toe niet echt duidelijk.
Deense geneeskundestudenten vonden dat daar weleens verandering in mocht komen. Samen met hun supervisor plaatsen ze een aantal vrijwilligers in een drukkamer waarin ze de drukverschillen tijdens een vliegreis konden nabootsen. Tijdens hun experiment namen ze op verschillende tijdstippen speekselstalen af om ze nadien te kunnen analyseren.
Bij de vrijwilligers die aangaven dat ze tijdens of na de simulatievlucht hoofdpijn hadden, vonden ze een verhoogde concentratie terug van zowel het stresshormoon cortisol als de natuurlijk voorkomende spierverslapper prostaglandine-E2 (PGE2). Volgens de medische onderzoekers (in spe) wordt de aanmaak van de spierverslapper getriggerd door weefselbeschadiging en –ontsteking binnenin de sinusholten. PGE2 zou op haar beurt de bloedvaten in de hersenen doen uitzetten – met hoofdpijn als gevolg.
De verhoogde cortisolniveaus zouden een gevolg zijn van het feit dat mensen vaak gestresseerd of onrustig zijn tijdens een vliegreis, wat ook hoofdpijn kan veroorzaken waardoor er een vicieuze cirkel ontstaat.
Voor een remedie is het nog te vroeg, maar volgens de studenten toont hun onderzoek al wel aan waarom migrainemedicijnen bij sommige mensen goed lijken te werken tegen hoofdpijn tijdens of na het vliegen. Die remmen immers de uitzetting af van de bloedvaten in de hersenen.