Een behandeling zonder therapeut maar met een applicatie en VR-bril helpt je van je hoogtevrees af.
Wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit Twente ontwikkelden een app die je zelfstandig van je hoogtevrees af helpt: ZeroPhobia. Je hebt er alleen een smartphone en VR-bril voor nodig.
De applicatie is gebaseerd op cognitieve gedragstherapie. Die gaat ervan uit dat hoe je ergens over denkt een effect heeft op hoe je je daarover voelt. Mensen met hoogtevrees hebben vaak onterechte gedachten over hoogten. Ze zijn bijvoorbeeld bang dat ze de angst niet aankunnen. Een belangrijk onderdeel van de therapie is daarom blootstelling. In de VR-omgeving sta je als deelnemers bijvoorbeeld op een hoog gebouw of balkon.
Aan het onderzoek namen 193 vrijwilligers deel met symptomen van hoogtevrees: hoge hartslag, trillen, zweten, hyperventilatie… Ongeveer de helft kreeg de bril thuis gestuurd en installeerde de app. De andere helft werd op een wachtlijst geplaatst en kreeg geen behandeling.
De deelnemers die de behandeling kregen, hadden minder last van de hoogtevreessymptomen dan voor de behandeling. Drie maanden later bleken de symptomen nog steeds te zijn afgenomen. Wie last heeft van hoogtevrees kan nu zonder therapeut iets aan zijn of haar hoogtevrees doen.
De onderzoekers gaan nu kijken of andere angsten, zoals vliegangst, spinnenangst of claustrofobie, ook te behandelen zijn met VR.
De bevindingen zijn gepubliceerd in het vakblad JAMA Psychiatry.