Hersencellen die bij parkinsonpatiënten definitief verloren zijn, worden bij zebravisjes constant hersteld of vervangen.
Bij patiënten met de ziekte van Parkinson worden de zenuwcellen die in de hersenen verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van dopamine vernietigd. Het verlies aan dopamine ligt aan de basis van de verstoorde bewegingen die typisch zijn voor de aandoening. Eens deze zenuwcellen beschadigd of verdwenen zijn, kunnen ze niet meer worden hersteld of vervangen.
Onderzoekers van de universiteit van Edinburgh deden een hoopvolle ontdekking toen ze de hersenen van zebravisjes bestudeerden. De hersencellen die bij de tropische visjes dopamine produceren, blijken in bepaalde delen van hun brein constant te worden vervangen doordat stamcellen er steeds nieuwe produceren.
Omdat het immuunsysteem in dit proces een belangrijke rol lijkt te spelen, hopen de onderzoekers uit te vissen welke immuunsignalen de vervanging van de zenuwcellen mogelijk maken. Lukt hen dat, dan kunnen ze wellicht nieuwe behandelingen voor parkinsonpatiënten ontwikkelen.