Hoorapparaat remt geheugenverlies af
16 juli 2019 door ABOuderen die een hoorapparaat dragen zijn daar ook cognitief bij gebaat.
Gehoorproblemen zijn een risicofactor voor geheugenverlies, dementie en het uitvallen van andere breinfuncties. Dat was al langer bekend. Nu is er goed nieuws: een hoorapparaat dragen helpt om geheugenverlies en verminderde aandacht af te remmen. Dat blijkt uit onderzoek aan de University of Exeter en het King’s College in Londen.
Aan het onderzoek deden ruim 25.000 patiënten met gehoorverlies mee. Een deel van hen droeg een hoorapparaat, een controlegroep deed dat niet. Over een periode van twee jaar vulden de vrijwilligers online een drietal cognitietests in. Met de tests peilden de onderzoekers onder meer naar het geheugen, de concentratie en de aandacht van de deelnemers.
Aan het einde van de studie bleek dat de deelnemers met de hoorapparaten beter scoorden op een aantal punten. Ze hadden een beter werkgeheugen en wisten hun aandacht langer vast te houden.
De resultaten suggereren dat het zinvol is om ouderen met gehoorproblemen aan te moedigen om een hoorapparaat te gebruiken. Het zorgt ervoor dat bepaalde functies van het brein, zoals geheugen een aandacht, minder snel achteruitgaan.
Vervolgonderzoek moet uitwijzen hoe deze resultaten kunnen bijdragen aan een beleid om ervoor te zorgen dat het brein van ouderen met gehoorverlies zo gezond mogelijk blijft.
De resultaten zijn gepresenteerd op de Alzheimer’s Association International Conference 2019.