The Invisible Gorilla uitgelegd
30 november 2020Heb je de video met de aandachtstest bekeken? Lees dan deze tekst.
Zag je iets opvallends tijdens de video? Nee? Kijk opnieuw, en je kunt er niet naast kijken: er loopt iemand in een gorillapak het beeld in, hij klopt zich op zijn borst en loopt weer buiten beeld.
Geen zorgen als je dat daarnet niet zag. De grote meerderheid is zo gefocust op het tellen van de passen dat ze de gorilla niet opmerken. Dit is een klassiek experiment uit de psychologie.
Zag je de gorilla meteen? Dan heb je wellicht een open persoonlijkheid. Mensen die hoog scoren op de trek ‘openheid voor ervaringen’ blijken de gorilla makkelijker op te merken.
Experimenten tonen aan dat ‘open’ geesten ruimer en omvattender denken dan anderen. Ze zijn doorgaans creatief, leergierig en nieuwsgierig. Ze hebben een rijke verbeelding, houden van kunst en cultuur en zijn gretige lezers en muziekluisteraars.
Hun brein verwerkt informatie op een andere manier; mensen met een open blik zien de wereld zelfs letterlijk anders dan de rest van de mensheid. Hun bewustzijn is ‘breder, dieper en makkelijker doordringbaar’, en ze zullen van nature zowel abstracte informatie – ideeën en redeneringen – als zintuiglijke informatie – wat ze zien en horen - ‘cognitief verkennen’. De wereld vuurt een eindeloos salvo van informatie op ons af dat simpelweg te overweldigend is om helemaal te verwerken. Dus filteren we datgene eruit wat relevant lijkt, en schuiven we al de rest buiten beeld. Open mensen hebben een veel minder sterke filter. Ze gaan sterker in op de veelheid aan prikkels, patronen en perspectieven die vechten om een plekje in ons hoofd. Informatie is een verleiding die hun brein niet kan weerstaan.
Open mensen scoren uitstekend op creativiteitstests waarbij je op zoek moet naar uiteenlopende oplossingen voor een eenvoudig probleem. Open mensen hebben een groter ‘divergent denkvermogen’: ze zien meer mogelijkheden in zelfs de meest alledaagse voorwerpen. Hun brein lijkt alle prikkels op te slorpen die het tegenkomt, en zo krijgt het informatie binnen die bij anderen weggefilterd wordt.