We zijn vooral jaloers op aantrekkelijke ervaringen van anderen als ze nog staan te gebeuren. Zijn ze eenmaal geweest, dan zijn we vanzelf minder jaloers.
Jaloersmakende ervaringen van anderen zijn vooral vervelend als ze nog moeten plaatsvinden. Als ze eenmaal geweest zijn, voelen we ons namelijk steeds minder jaloers. Zo blijkt uit onderzoek van Amerikaanse psychologen van de University of Chicago Booth School of Business.
Om tot die conclusie te komen voerden de psychologen een drietal experimenten uit. In het eerste moesten ruim 600 vrijwilligers zich inbeelden dat een goede vriend iets ging doen waar ze eigenlijk zelf van droomden. Denk aan het maken van een wereldreis, een droombaan, het kopen van een auto…De helft van de vrijwilligers moest aangeven hoe ze zich zouden voelen in de aanloop naar die jaloersmakende gebeurtenis. De andere helft deed datzelfde maar dan voor de dagen en weken erna. Wat bleek? Die laatste groep stelde zich voor minder jaloers te zijn dan de eerste groep.
In het tweede onderzoekje bevroegen de onderzoekers proefpersonen over jaloerse gevoelens rondom valentijnsdates in februari. Wederom zagen ze de jaloerse gevoelens groeien in de aanloop naar 14 februari. Op 15 februari daalde het jaloeziegehalte, en ook in de rest van februari bleef het erg laag.
Uit beide studies bleek ook dat frustraties, kwade bedoelingen en gevoelens van afkeer flink afnamen nadat de gebeurtenissen hadden plaatsgevonden. De deelnemers werden juist meer geïnspireerd, gemotiveerd en vonden het zelfs leuk voor de ander.
Mogelijk kunnen de resultaten helpen bij emotieregulatie. Uit het derde experiment bleek namelijk dat als je je inbeeldt dat de jaloersmakende ervaring al geweest is, gevoelens van jaloezie en stress afnemen.
Ook voor social media kan de studie nuttig zijn. Omdat iedereen daar alleen de beste momenten van zijn of haar leven laat zien, kan dat bij anderen jaloerse gevoelens opwekken. Dus door niet meer vooraf, maar juist naderhand iets over je wereldreis te posten, voorkom je mogelijk een boel benijd.
De bevindingen zijn gepubliceerd in Psychological Science.