Je stemt wat je tweet
14 augustus 2013 door Eos-redactieVolgens een Amerikaanse studie is het perfect mogelijk om via Twitter verkiezingsuitslagen te voorspellen.
Volgens een studie van de Amerikaanse Indiana University is het perfect mogelijk om via Twitter verkiezingsuitslagen te voorspellen. Hoe vaker een kandidaat vermeld wordt op de sociaalnetwerksite, hoe meer stemmen die achter zijn naam krijgt.
Of die vermelding positief of negatief is, speelt daarbij geen rol. ‘En dat is geen toeval’, zegt onderzoeker Fabio Rojas. ‘Slechte reclame is ook reclame, hoor je vaak zeggen. En dat klopt. Zelfs als je iemand niet graag hebt, zal je die persoon enkel in een tweet verwerken als hij of zij belangrijk is.’
Samen met zijn collega’s analyseerde Rojas maar liefst 537 miljoen tweets. Die werden verstuurd in de aanloop naar de verkiezingen voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigen in 2010 en 2012. Het onderzoeksteam corrigeerde bij de analyse voor beïnvloedende parameters, zoals media-aandacht (de pers covert sommige kandidaten vaker) en demografische variatie in het electoraat.
‘Onze bevindingen tonen aan dat er een schat aan onaangeroerde, betrouwbare data voorhanden is om de publieke opinie op te meten’, zegt hoofdonderzoeker Joseph DiGrazia. ‘Terwijl zulke peilingen tot dusver altijd berekend werden aan de hand van polls en enquêtes.’
De Twitter-database waar de Amerikaanse onderzoekers gebruik van maakten, is samengesteld door de School of Informatics and Computing van Indiana University. Die database zou de meest uitgebreide tweetverzameling ter wereld zijn die beschikbaar is voor academisch onderzoek.
De studie werden deze week gepresenteerd op het congres van de de American Sociological Association. (adw)