Jongens met hoog cortisolniveau riskeren depressie
18 februari 2014 door Eos-redactieCortisol als biomaker kan zorgen voor betere preventie van ernstige depressie.
Britse onderzoekers hebben een nieuwe voorspeller gevonden voor depressie bij jongens: het stresshormoon cortisol.
Een op de zes mensen krijgt ooit een ernstige depressie. Wie als kind of tiener een depressie te verwerken krijgt, ziet zijn risico op herval op latere leeftijd verviervoudigen. Preventieve maatregelen bij jongeren lijken echter weinig uit te halen. Het is moeilijk om risicogroepen te identificeren, omdat zwakke symptomen van depressie niet voorspellend blijken.
Onderzoekers van de University of Cambridge hebben nu achterhaald dat de hoeveelheid van het stresshormoon cortisol wél voorspellend kan zijn. Ze volgden bijna tweeduizend Britse jongeren een jaar lang op. Ze maten vier ochtenden op rij het cortisolniveau in hun speeksel, wat ze een jaar later herhaalden. Daarnaast spraken ze met de jongeren over hun mogelijke depressieve gevoelens.
17% van de jongeren vertoonde aan het begin van de studie een hoog cortisolniveau en depressieve symptomen – die echter niet sterk genoeg waren om de diagnose ‘depressie’ te krijgen. Opvolging toonde aan dat de jongens in deze groep een veel groter risico liepen om later een ernstige depressie te krijgen. Bij de meisjes was het cortisolniveau niet van belang: ook de meisjes die depressieve symptomen rapporteerden en een laag cortisolniveau hadden, liepen meer risico op een depressie.
‘Onze studie toont aan dat we twee makkelijk meetbare factoren kunnen gebruiken om risicojongeren te identificeren’, stellen de onderzoekers in hun paper in PNAS. ‘Zo kunnen een doelgroep vormen voor een betere preventie en therapie.’ (lg)