Keizersnede gelinkt aan cognitieve achterstand

19 september 2017 door MV

Kinderen die met een keizersnede ter wereld komen, scoren later slechter op cognitieve tests. Dat melden Australische wetenschappers.

Jezelf een weg banen door het geboortekanaal voelt wellicht niet als een spetterende levensstart, maar dat lijden wordt toch een beetje beloond. Uit een nationale survey met 3.666 deelnemers bleek dat vaginaal geboren kinderen later beter zijn in grammatica, rekenvaardigheid, lezen en schrijven.

Klein verschil

De kinderen scoorden beter op een aantal tests die ze aflegden op vier- tot achtjarige leeftijd. ‘Het is niet duidelijk of de verschillen later kleiner worden of juist groter’, zegt onderzoeksleider Cain Polidano van de University of Melbourne.

De verschillen in de scores zijn vergelijkbaar in grootte met verschillen gerelateerd aan geslacht, het aantal leerlingen in een klas en de kwaliteit van de leerkracht. Polidano stelt bezorgde ouders gerust: ‘Het effect is niet zo groot als het verschil dat je kan maken door je kind te stimuleren en te ondersteunen.’

Darmflora

Volgens fysioloog en mede-onderzoeker Joel Bornstein kan de darmflora een rol spelen. ‘Bij een vaginale geboorte komt de baby in contact met bacteriën in het geboortekanaal van de moeder. Daardoor ontwikkelt de darmflora zich anders dan bij een keizersnede. Steeds meer studies wijzen erop dat bacteriën in de darmen de ontwikkeling van het zenuwstelsel – en dus de hersenen – beïnvloeden.’

Voorlopig is er nog geen bewijs dat een keizersnede de werkelijke oorzaak is van de verschillen, ook al bestaat er een verband. De kleine achterstand kan bijvoorbeeld ook te wijten zijn aan complicaties die zowel de ontwikkeling van het kindje in de buik beïnvloedden als de manier van bevallen.