Scholieren die muziekles volgen scoren beter op wiskunde, Engels en natuurwetenschappen.
Middelbare scholieren die muziekles volgen scoren beter op examens van verschillende vakken dan hun medestudenten die geen muziekles hebben. Zo concluderen wetenschappers van de University of British Colombia.
Het onderzoeksteam bekeek de schoolresultaten van alle scholieren uit de Canadese provincie Brits-Columbia die tussen 2000 en 2003 begonnen waren met de middelbare school. Al deze 112 000 scholieren zijn geslaagd en volgden in ieder geval Engels, wiskunde of natuurwetenschappen. Ongeveer 13 procent van de deelnemers had muziekles op school gevolgd. De scholieren kregen bijvoorbeeld les om in een koor te zingen, of deel uit te maken van een orkest of jazzband.
De scholieren die zulke lessen volgden bleken beter te schoren dan studenten zonder muziekles op verschillende vakken. Studenten die al langer een instrument speelden en nu deel uitmaakten van een schoolband of orkest liepen zelfs bijna een academisch jaar voor op Engels, wiskunde en natuurwetenschappen. Scholieren die een instrument bespeelden deden het bovendien een stukje beter dan de zangers en zangeressen.
De onderzoekers controleerden nog of geslacht, etniciteit, woonbuurt of sociaal economische status van invloed waren op de resultaten. Maar die bleken er niets mee te maken te hebben.
De wetenschappers suggereren dat sommige vaardigheden die je leert als je in een band of orkest speelt ook van toepassing zijn op andere ontwikkelingen. Zo is het bespelen van een instrument in een band, orkest of ensemble niet makkelijk: je moeten noten kunnen lezen, een goed ontwikkelde hand-oogcoördinatie hebben, luisteren, samenwerken en voldoende discipline hebben om steeds te oefenen. Mogelijk dragen die bij aan de ontwikkeling van algemene cognitieve vaardigheden.
De bevindingen zijn gepubliceerd in Journal of Educational Psychology.