Nee, je baby imiteert je niet

05 mei 2016 door Eos-redactie

Een nieuwe studie vindt geen bewijs voor imitatie door baby’s. Ze keken daarvoor naar 106 baby's van 1, 2, 6 en 9 weken.

Steek uw tong uit naar een baby. Doet hij hetzelfde? Toeval, menen Australische onderzoekers. Verschillende studies hebben aangetoond dat baby’s in staat zijn gezichtsuitdrukkingen, bewegingen of geluiden te imiteren. Maar dat onderzoek deugt niet, melden ze in Current Biology.

De meeste studies onderzochten de reactie van een baby op een volwassene die zijn mond opent of zijn tong uitsteekt. Zowel daarvoor als daarna registreerden wetenschappers in welke mate de baby hetzelfde deed. In de meeste gevallen staken baby’s hun tong vaker uit nadat een volwassen dat had voorgedaan. Maar de onderzoekers lieten de proefpersonen geen andere gezichten trekken of gebaren maken, zodat niet zeker is of het echt om imitatie gaat.

‘Als een baby zijn tong uitsteekt nadat een volwassene een vrolijk gezicht heeft opgezet of met zijn vinger heeft gewezen, dan is dat geen imitatie maar wellicht een uiting van opwinding omdat een volwassene iets interessants doet’, zegt Virginia Slaughter van de Universiteit van Queensland.

Om dat uit te sluiten bestuudeerden Slaughter en haar collega’s de reactie van 106 baby’s op een heel gamma aan uitdrukkingen, en dat op een leeftijd van 1, 2, 6 en 9 weken. De kinderen imiteerden er geen enkele. In alle gevallen was de kans dat ze de volwassene imiteerden even groot als de kans dat ze iets comleet anders deden.

Wie imiteert wie?

Eigenlijk hadden de Australische wetenschappers iets anders willen aantonen. Doel was om uit te zoeken of verschillen in imitatiegedrag bij jonge kinderen iets zegt over imitatie en sociale ontwikkeling op latere leeftijd. Uit hun onverwachte resultaten leiden ze af dat imitatie geen aangeboren gedrag is, maar tijdens de eerste maanden wordt aangeleerd. ‘Het is mogelijk dat imitatie van de kinderen door hun ouders daar een belangrijke rol bij speelt’, zegt Slaughter. ‘In een ander onderzoek in ons lab bleek dat ouders hun kinderen gemiddeld om de twee minuten imiteren.’

Imitatie is geen aangeboren gedrag, maar wordt tijdens de eerste maanden aangeleerd

De onderzoekers zien in hun bevindingen een geruststelling voor ouders met een baby die weigert hen te imiteren. Dat is dus perfect normaal. (ddc)