Nieuw doelwit gevonden voor behandeling van depressie
13 juli 2016 door Eos-redactieDoor een specifieke klasse van eiwitten in de hersenen aan te vallen kunnen de symptomen van depressie – althans bij muizen – worden verlicht.
Door een specifieke klasse van eiwitten in de hersenen aan te vallen kunnen de symptomen van depressie – althans bij muizen – worden verlicht.
Het gaat om zogenaamde HCN-ionenkanalen, een soort eiwitten die weleens de pacemakers van ons hart en ons brein worden genoemd. Ze komen immers enkel in die twee misschien wel meest vitale organen voor, waar ze de ritmiek onderhouden die hersen- en hartcellen in gang houden.
In eerder onderzoek had een groep van Amerikaanse neurologen al geconstateerd dat deze eiwitten in de hippocampus, een hersengebied dat mee onze emoties bepaalt, veel actiever waren bij mensen met een depressie. Daarop begonnen ze een gentherapie uit te werken om die ionenkanalen in de hippocampus tijdelijk uit te schakelen. Ze deden dat bij muizen en wel met een omgebouwd virus dat het gen voor de eiwitten uitzette.
De ingreep bleek onmiddellijk effect te hebben, want de muizen gedroegen zich alsof ze aan de antidepressiva zaten – medicijnen die doorgaans de aanmaak neurotransmitters zoals dopamine en serotonine stimuleren. Als ze het gen weer aanzetten verdween het effect.
Het biedt mogelijk perspectief voor mensen waarbij de huidige antidepressiva niet aanslaan of na een tijdje hun effect verliezen
Het nieuwe doelwit dat met een gerichte vorm van virale gentherapie wordt aangevallen biedt mogelijk perspectief voor mensen waarbij de huidige antidepressiva niet aanslaan of na een tijdje hun effect verliezen. Het onderzoek toont ook aan dat depressie een zeer complexe ziekte is, die zich op veel meer niveaus en in veel meer hersengebieden manifesteert dan de reclame voor de huidige antidepressiva vaak laten uitschijnen. (sst)