Nieuwe herinneringen verdringen oude
08 mei 2014 door Eos-redactieDe aanmaak van hersencellen om nieuwe herinneringen op te slaan zorgt ervoor dat we oude herinneringen vergeten.
Waarom is het zo moeilijk om herinneringen uit onze vroege kindertijd op te roepen? Neurogenese, of de voortdurende aanmaak van hersencellen om nieuwe herinneringen op te slaan, speelt een belangrijke rol. Dat blijkt uit een Canadese studie bij muizen.
In de hippocampus van het brein worden voortdurend nieuwe hersencellen gevormd om nieuwe herinneringen op te slaan. Wetenschappers vermoeden al langer dat die voortdurende reorganisatie in het brein ervoor zorgt dat nieuwe herinneringen oude verdringen. Wetenschappers van de University of Toronto hebben nu aangetoond dat dit fenomeen inderdaad plaatsvindt, althans bij knaagdieren.
De onderzoekers gebruikten lichte elektrische shocks om muizen angst voor een bepaalde omgeving aan te leren. Daarna kreeg een deel van de dieren toegang tot een loopwiel, omdat van lichaamsbeweging is geweten dat het de aanmaak van nieuwe hersencellen stimuleert. De muizen die in het loopwiel hadden gerend, bleken hun angst te zijn vergeten, terwijl de passieve muizen zich de elektrische shocks nog heel goed herinnerden.
In een tweede experiment dienden de onderzoekers jonge muizen een middel toe dat de aanmaak van nieuwe hersencellen vertraagt. Ook die ingreep zorgde ervoor dat de muizen herinneringen uit hun kindertijd langer onthielden. (kv)