Een pleister-implantaat ontwikkeld door Amerikaanse onderzoekers kan mogelijk een rughernia genezen en toekomstige letsels vermijden.
Onze ruggengraat bestaat uit wervels en tussenwervelschijven, die dienst doen als een soort kussentjes tussen de wervels. Zo’n tussenwervelschijf bestaat op haar beurt uit een bindweefselring gevuld met een gelei-achtige substantie. Door een trauma, overbelasting of veroudering kan een scheurtje in de bindweefselring ontstaan waaruit een beetje van de gelei-achtige substantie kan ontsnappen. Wanneer die uitstulping ontstaat, is er sprake van een hernia. De tussenwervelschijf biedt dan minder steun, wat – net als de uitstulping zelf – kan leiden tot een geknelde zenuw, een ontsteking en de bijbehorende rugpijn. In tegenstelling tot andere weefsels, leidt letsel in de tussenwervelschijf tot verdere verzwakking van het weefsel en kan het zichzelf niet herstellen. De huidige behandeling van een hernia bestaat uit een operatieve verwijdering van de uitstulping, waardoor de klachten zouden moeten afnemen. Maar het letsel blijft bestaan.
Verstevigend en ontstekingsremmend
Voor deze nieuwe behandeling maken de onderzoekers gebruik van een Tension Activated Repair Patch (TARP). Dat is een soort pleister die operatief wordt aangebracht op het letsel en ervoor zorgt dat het scheurtje in de bindweefselring hersteld wordt. Daarnaast geeft het pleister-implantaat onder invloed van beweging anakinra vrij. Dat is een actieve stof die ontstekingsreacties tegengaat en wordt daarom al ingezet bij onder meer reumapatiënten. Omwille van die verstevigende en ontstekingsremmende eigenschappen, kan de TARP niet alleen rugpijn verminderen en weefselherstel bevorderen, maar ook nieuwe letsels op dezelfde plaats voorkomen.
Voor dit onderzoek keken de onderzoekers naar zestien geiten met een hernia. Bij acht geiten werden TARP’s ingeplant waarvan de helft de actieve stof bevatten. Na vier weken bleken alle implantaten succesvol opgenomen in het eigen weefsel van de dieren. Het scheurtje in de bindweefselring was sneller geheeld bij dieren die een TARP kregen dan bij natuurlijke genezing. Wanneer die pleister ook de actieve stof anakinra bevatte, bleek de ontstekingsreactie bovendien succesvol afgezwakt.
Hoewel deze resultaten positief zijn, moet de behandeling nog over een langere periode onderzocht en getest worden op mensen. In de praktijk zouden de pleister-implantaten niet enkel mensen, maar ook honden met een hernia kunnen helpen.