Voorafgaand aan en tijdens een droom waarin je woede voelt, treedt er een specifiek patroon van hersenactiviteit op. De bevindingen helpen mogelijk beter begrijpen waar emoties tijdens het dromen vandaan komen.
Voordat je in slaap valt en een nachtmerrie krijgt waarin je boos bent, treedt er een specifiek patroon van hersenactiviteit op. Datzelfde gebeurt tijdens de droom zelf. Dat patroon was eerder al gelinkt aan het ervaren en de regulatie van emoties terwijl we wakker zijn. Wetenschappers weten nog weinig over het ervaren van emoties tijdens het dromen. Nu blijkt dus dat dezelfde hersenactiviteit mogelijk betrokken is bij emoties terwijl we slapen én terwijl we wakker zijn.
Om dat te onderzoeken liet een team van Britse, Finse en Zweedse wetenschappers zeventien vrijwilligers twee nachten in een laboratorium slapen. Met behulp van een elektro-encefalogram (EEG) werd de hersenactiviteit voor en tijdens het slapen opgemeten. De deelnemers werden steeds vijf minuten na de start van de REM-slaapfase, ofwel droomslaap, wakker gemaakt. De onderzoekers bevroegen de slapers over hun dromen en welke emoties ze mogelijk tijdens hun dromen ervaarden.
De vrijwilligers die woede voelde in hun dromen lieten meer alfa hersengolven zien in de rechterhersenhelft van hun frontale cortex, in vergelijking met links, voordat ze in slaap vielen. Alfa golven zijn relatief langzame piekjes van hersenactiviteit met een frequentie tussen de 7,5 en de 12,5 Hertz. Ook tijdens de REM-slaap traden de alfa golven vooral in de rechterhersenhelft op als de proefpersonen boosheid voelden in hun droom. Dezelfde hersenactiviteit koppelde wetenschappers al eerder aan woede en zelfregulatie in wakkere proefpersonen.
De onderzoekers suggereren dat wie meer alfagolven laat zien, minder goed zijn of haar emoties kan reguleren. Nachtmerries zijn vaak onderdeel van psychische problemen of slaapstoornissen. De resultaten helpen mogelijk beter begrijpen waarom emoties soms zo’n belangrijke rol in dromen spelen.
De bevindingen zijn gepubliceerd in het vakblad Journal of Neuroscience.