Ons brein voorspelt de toekomst
05 januari 2022 door IBMet voorbeelden en in een bevattelijke stijl tonen twee psychologen hoe de hersenen voortdurend anticiperen.
Of het nu gaat om kijken, luisteren, eten of sporten: wat we verwachten door vroegere ervaringen speelt een grote rol in ons brein. Dat geldt voor alle processen die vanzelfsprekend lijken eens je ze onder de knie hebt. Ook herinneringen en zogenaamd rationele beslissingen zijn heel erg bevooroordeeld door ons verleden, zo blijkt.
Cognitief psycholoog Durk Talsma en klinisch psycholoog Juliette Taquet leggen in De glazen bol in ons hoofd uit hoe en waarom ons brein voortdurend anticipeert. Het boek staat vol wetenswaardigheden over hoe optische en auditieve illusies eigenlijk werken, en hoe we ze in ons dagelijks leven nodig hebben. Bijvoorbeeld om niet constant over onze eigen voeten te vallen of om een verhaal te kunnen volgen.
De werking van onze hersenen begrijpen is niet eenvoudig, en de wetenschap erachter evolueert dagelijks. De auteurs slagen erin om dat moeilijke onderwerp begrijpelijk uit te leggen, met veel voorbeelden uit het dagelijkse leven: hoe we kleuren zien, hoe we pijn voelen, hoe we erin slagen een bal die komt aangevlogen te raken met een honkbalknuppel.
Talsma en Taquet hebben elk hun eigen stem in het boek, en krijgen elk een ander lettertype. Dat resulteert in een breed leesbaar boek. Niet omdat een van beide het gemakkelijker uitlegt, maar omdat ze de dingen elk vanuit een ander oogpunt belichten. Vooral over de twee laatste thema’s ‘geheugen’ en ‘rede versus gevoelens’ mag er gerust een opvolger komen.