Onzekerheid veroorzaakt meer stress dan onvermijdelijke pijn
01 april 2016 door Eos-redactieDe (onzekere) kans dat je al dan niet een elektrische schok zal krijgen, veroorzaakt meer stress dan zeker weten dat je een pijnlijke schok zal krijgen.
De (onzekere) kans dat je al dan niet een elektrische schok zal krijgen, veroorzaakt meer stress dan zeker weten dat je een pijnlijke schok zal krijgen. Dat blijkt uit een experiment van University College London.
Onzekerheid veroorzaakt meer stress dan zekerheid. Dat blijkt nogmaals uit onderzoek door de Medical Research Council aan de Universiteit van Londen. Zelfs als die zekerheid betekende dat de proefpersonen een pijnlijke schok zouden krijgen, waren ze minder nerveus dan de onzekere proefpersonen. Die laatste groep zweette en hun pupillen waren verwijd.
Bij een examen of sollicitatiegesprek kan je dus beter denken dat het zal mislukken of zeker weten dat het een succes wordt. Twijfelen over wat je te wachten staat en hoe het zal aflopen, veroorzaakt het meeste stress.
Aangezien die stress niet langer nuttig is om te overleven, maakt de moderne wereld het leven zo voorspelbaar mogelijk om spanning te vermijden. Zo kunnen we de treinuren op de voet volgen met behulp van Railtime en wanneer we online pakketjes bestellen kunnen we via het Track & Trace-systeem zien wanneer ze bij het postkantoor aankomen, vertrekken en aan huis geleverd worden. (aw)