Heb je als supporter wel zoveel invloed op de prestaties van je ploeg als je denkt of hoopt? En op de beslissingen van de scheidsrechter? Vergelijkend onderzoek in lockdown-tijden bood een uitgelezen kans om voetbalwijsheden te toetsen aan wetenschappelijke feiten.
Wie deed het onderzoek?
Geen vage medewerkers van een obscuur instituut, op bestelling van gokbedrijven voor reclamespotjes, voor een goed begrip. Wel drie specialisten van de wereldvermaarde Deutsche Sporthochschule in Keulen, onder wie sportinformaticus Fabian Wunderlich, die de handen in elkaar sloegen met specialist in de sportpsychologie prof. Matthias Weigelt (universiteit van Paderborn).
Wat hebben ze onderzocht, en hoe?
Of een voor waar aangenomen resultaatsbepalende factor wel klopt: het zogenoemde thuisvoordeel. Heeft een team dat in zijn eigen stadion speelt inderdaad een streepje voor op de bezoekers, met dank aan het thuispubliek? De onderzoekers gingen het na met een doorgedreven statistische vergelijking op Europese schaal: meer dan 1000 profwedstrijden zonder publiek tijdens de pandemie versus meer dan 35.000 matchen met supporters van vóór de lockdowns.
Wat stelden ze concreet vast?
1. De thuisploeg scoorde in beide omstandigheden meer goals dan de bezoekers, en ze haalde ook meer punten. Het onderlinge verschil daalde slechts lichtjes zonder supporters.
2. Het aantal doelpogingen van de thuisspelers nam af zonder publiek, en ook het aantal schoten tussen de palen. Er vielen bijgevolg ook minder goals, zonder supporters.
3. Zonder publiek floten de scheidsrechters minder overtredingen van de bezoekers, die ook minder gele en rode kaarten kregen.
Wat concluderen ze daaruit?
‘Dat de lege stadions tijdens de covid-19-pandemie een impact hebben op de acties van de spelers en de beslissingen van de scheidsrechters. Maar de thuisploegen presteren nog altijd beter dan de bezoekers, wat impliceert dat het publiek niet de grote motor is achter het thuisvoordeel.’
Wat is dan onze bedenking?
Dat zich vervolgvragen aandienen voor verdere wetenschappelijke toetsing. Waaraan ligt het dan wel, bij de spelers? Aan de vertrouwde omstandigheden in eigen huis? Aan het wegvallen van een (verre) verplaatsing, of nog iets anders? En zijn de thuissupporters dan wél de motor achter het fluitgedrag van de scheidsrechters?
Wetenschappers uit alle disciplines, grijp jullie kans en wel nu. Zo komt er misschien toch nog iéts leuks uit de huidige covid-treurnis van onze Rode Duivels en favoriete clubs in lege stadions.