Ratio zit links, emotie rechts? Onzin!
19 februari 2014 door Eos-redactieOnze hersenhelften zijn niet zo ‘gescheiden’ als we denken.
Onze hersenhelften zijn niet zo ‘gescheiden’ als we denken.
Bij de meeste mensen lijken taalfuncties verbonden met de linkerhersenhelft. Omdat taal beschouwd wordt als de functie die ook het denken bepaalt, raakte het idee in zwang dat de linkerhersenhelft dominant is voor alle cognitieve functies. De rechterhersenhelft zou dan dominanter zijn als het over emotie gaat. Maar dat plaatje blijkt niet te kloppen, althans niet voor taal.
Jurriaan Witteman en zijn collega’s van de Universiteit Leiden lieten proefpersonen luisteren naar emotionele en talige spraakmelodie. Spraakmelodie (of prosodie) zorgt ervoor dat talige informatie een emotionele lading krijgt. Je kan eenzelfde zin (‘Jij moet de trein naar Groningen pakken’) bijvoorbeeld uitspreken als een vraag of als een bevel. Intussen werd de hersenactiveit gemeten met elektro-encefalografie (EEG). Die metingen wezen uit dat beide hersenhelften altijd ongeveer even actief waren.
Witteman meent dat een betere kennis van het neurale netwerk betrokken bij de waarneming van spraakmelodie op termijn kan leiden tot een betere behandeling van onder meer schizofrenie, waarbij patiënten soms boze stemmen horen. Of voor de ontwikkeling van software die talige of emotionele informatie uit spraakmelodie kan herkennen. De studie verscheen in het vakblad Cognitive, Affective and Behavioral Neuroscience.