Seizoenen beïnvloeden hersenwerking

01 april 2016 door Eos-redactie

Luikse wetenschappers bestudeerden hoe daglengte de werking van onze hersenen beïnvloedt

Dat de seizoenen ons gemoed beïnvloeden was al geweten, alsook dat de hoeveelheid licht waaraan we worden blootgesteld daarin een belangrijke rol speelt. Maar of de werking van onze hersenen ook onafhankelijk van de daglengte en de lichtinval seizoenaal varieert, zoals voor andere dieren is aangetoond, was vooralsnog grotendeels onbekend.

Tot een team van de Universiteit van Luik zich over de kwestie boog, en 28 gezonde jonge mensen bereid vond om telkens meer dan honderd uur aan een stuk in hun lab door te brengen, waarvan 42 opeenvolgende slapeloze. Gedurende die hele periode bevonden ze zich in zwak licht dan wel in het duister, en er was geen variatie in daglengte, zodat ze de draad van de seizoenen kwijtraakten.

Op de ochtend van de vijfde dag werden de proefpersonen aan twee tests onderworpen, één die gewoon hun reactiesnelheid testte, en één waarbij ze ook hun geheugen moesten gebruiken. Hun score op die tests varieerde niet met het seizoen waarin ze getest werden, maar de activiteit van hun hersenen wel, zo bleek uit fMRI-beelden die de bloedtoevoer in hun brein in beeld brachten.

Die was het sterkst half juni, wanneer de dagen het langst zijn, en het zwakst half december, wanneer ze het kortst zijn, schrijven de onderzoekers in PNAS. Aangezien dat geen invloed had op de mate van succes waarmee ze de tests aflegden, tasten ze voorlopig echter in het duister over de impact van dergelijke veranderingen in de hersenen op het functioneren van hun eigenaar. (tv)