Slakkengeheugen kan worden ‘overgezet’ naar soortgenoot

14 mei 2018 door SST

Afzonderlijke stukjes van het kortetermijngeheugen van een zeeslak kunnen worden getransplanteerd naar een soortgenoot.

Amerikaanse biologen lijken een opmerkelijke tour de force te hebben klaargespeeld. Nadat ze stukjes RNA (een vorm van DNA) tussen twee groepen zeeslakken van dezelfde soort (Aplysia californica) hadden uitgewisseld, konden ze aantonen dat ze ook een deel van het slakkengeheugen hadden overgezet.

Het verschil tussen de twee groepen was dat de ene ‘geconditioneerd’ was om een specifieke taak uit te voeren, of beter een reflex: na prikkeling van hun staart krulden de slakken hun lichaam op – noem het maar een verdedigingsmechanisme.

De biologen slaagden erin deze reflex over te zetten naar ongeconditioneerde slakken, simpelweg door wat (niet-eiwitcoderend) RNA uit de hersenen van ‘getrainde’ slakken te halen en dit in te spuiten bij de ongetrainde groep.

Van weekdieren zoals slakken is geweten dat ze over een redelijk uitgebouwd kortetermijngeheugen beschikken. Klaarblijkelijk kwam een stuk van dat geheugen dus mee. De vorsers ontdekten dat het geïnjecteerde RNA ook de neuronen prikkelden verantwoordelijk voor zintuiglijke waarneming.

De biologen noemen het stukje geheugen dat ze via het RNA hebben getransplanteerd, een ‘engram’ – een geheugenfragmentje dat dus minder ongrijpbaar is dan het lijkt.