Slechte slapers krijgen app
26 december 2016 door Eos-redactieEen virtuele coach helpt patiënten met chronische slapeloosheid beter slapen zonder medicatie.
Een virtuele coach helpt patiënten met chronische slapeloosheid beter slapen zonder medicatie.
Als je aan chronische slapeloosheid lijdt en cognitieve gedragstherapie krijgt voorgeschreven, slaag je er vaak niet in de behandeling vol te houden. Patiënten vinden de oefeningen meestal wel duidelijk, maar slagen er niet in de voorgeschreven slaaptijden te respecteren.
Therapietrouw is cruciaal voor de doeltreffendheid van een behandeling. Onderzoekers ontwikkelden een virtuele coach die de patiënten een steuntje in de rug geeft. Om hen een beter slaapritme aan te leren, houdt de app hun slaappatroon bij en helpt hen behandelingen als slaaprestrictie, ontspanningsoefeningen en slaaphygiëne vol te houden. De app is interactief en houdt rekening met het dagelijkse leven van de gebruikers.
Corine Horsch van de TU Delft deelde 151 patiënten met chronische slapeloosheid op in twee groepen. De ene helft mocht de app zes weken testen, de controlegroep plaatste ze op een wachtlijst en deed niks. Na zes weken had de app ervoor gezorgd dat patiënten sneller in slaap vielen en minder vaak wakker werden. Drie maanden na het gebruik van de app was dat nog altijd zo. De app is voorlopig nog niet op de markt. (ev)
Bron: TU Delft, Universiteit Utrecht en Universiteit van Amsterdam
We slapen niet goed en we slapen niet genoeg. In het nieuwste nummer van Psyche&Brein overlopen we hoe we daar, met vrij simpele maatregelen of een technisch hulpje verandering in kunnen brengen.