Slimme neurostimulator ingeplant tegen epilepsie
13 februari 2012 door Eos-redactieIn het Gentse Universitair Ziekenhuis heeft een patiënt twee maanden geleden een slimme neurostimulator ingeplant gekregen tegen epilepsie.
In het Gentse Universitair Ziekenhuis heeft een patiënt twee maanden geleden een slimme neurostimulator ingeplant gekregen tegen epilepsie. Het is in Europa de eerste keer dat dat gebeurt.
De slimme neurostimulator is een soort implanteerbare pacemaker, waarvan het generatortje onder het sleutelbeen aan de linkerkant van de patiënt werd geplaatst. 'De elektrode loopt daarbij niet naar het hart, maar staat in verbinding met de nervus vagus, een zenuw die wijdvertakt in het lichaam loopt en vertrekt uit de herstenstam', vertelt professor Boon, diensthoofd neurologie.
Bij ongeveer één op de drie patiënten is geweten dat bij het begin van een epilepsie-aanval het hartritme versnelt. 'Die slimme neurostimulator voelt de versnelling en geeft dan via de elektrode kleine elektrische stroompjes af aan de nervus vagus. Op lange termijn is er dan bij meer dan de helft van de patiënten minstens een halvering is van het aantal aanvallen. Bij één op de tien kunnen epilepsie-aanvallen zelfs volledig worden gestopt.'
De slimme neurostimulator is bedoeld voor mensen met een zware vorm van epilepsie, die niet met medicatie onder controle te houden is.
Het toestel is nu voor het eerst in Europa in Gent bij een epilepsiepatiënt ingebracht. 'Er is wel degelijk vooruitgang, maar we mogen niet te vroeg victorie kraaien', benadrukt Boon. 'We moeten nu nog afwachten hoe patiënten reageren op lange termijn.'