Snelwerkend middel tegen chronische migraine

08 juni 2016 door Eos-redactie

Amper een week na de eerste injectie hebben patiënten al minder hoofdpijn.

Amper een week na de eerste injectie hebben patiënten al minder hoofdpijn.

Wie ten minste 15 dagen per maand last heeft van hoofdpijn, heeft chronische migraine. De aandoening komt voor bij 1 procent van de bevolking, maar minder dan 5 procent daarvan krijgt de correcte diagnose en behandeling. Er bestaat al preventieve medicatie, maar het duurt vaak heel lang eer patiënten er heil van ondervinden.

Daar kan nu verandering in komen. Amerikaanse onderzoekers gingen aan de slag met TEV-48125, een antilichaam dat het Calcitonine-gen gerelateerde peptide (CGRP) blokkeert, een sterke vaatverwijdende stof die eerder al in verband werd gebracht met migraine. Ze selecteerden 261 proefpersonen die gemiddeld 18 jaar, gemiddeld 162 uur per maand en gemiddeld 22 dagen per maand last hadden van chronische migraine.

De onderzoekers gaven 87 proefpersonen een injectie met een lage dosis van het middel, bij 85 proefpersonen spoten ze een hoge dosis in, en 89 proefpersonen kregen een placebo. Vervolgens vroegen ze hen een elektronisch dagboek bij te houden waarin ze noteerden hoe vaak ze hoofdpijn hadden.

Na amper een week was het aantal uren hoofdpijn in alle groepen al gezakt: de placebogroep telde 2,9 uur minder hoofdpijn, de groep met de lage dosis 9,1 uur minder en de groep met de hoge dosis 11,4 uur minder. De groep met de hoge dosis had zelfs al na drie dagen 3,1 uren minder hoofdpijn gehad. Een hele verbetering in vergelijking met bestaande preventieve medicatie, waarmee veel patiënten vroegtijdig stoppen omdat het te lang duurt eer ze resultaten zien. (ev)