Sociaaleconomische status beïnvloedt het brein
14 mei 2018 door ABMensen met een lage sociaaleconomische status hebben slechter georganiseerde breinnetwerken en een dunnere buitenste hersenlaag.
Mensen met een lage sociaaleconomische status hebben minder efficiënte netwerken in het brein, en een dunnere cortex (buitenste laag van de hersenen). Dat concluderen wetenschappers van onder andere de Universiteit Texas.
De sociaaleconomische status (SES) is een optelsom van opleiding, werk en inkomen. Eerder al werd SES in verband gebracht met aangetaste hersenstructuren in kinderen en ouderen. Zo hebben kinderen die opgroeien in een gezin met een lage SES kleinere hersenen, en ouderen met een lage SES andere hersenstructuren dan ouderen met een hoge SES.
De Amerikaanse wetenschappers keken nu specifiek naar volwassenen van middelbare leeftijd (tussen de 35 en de 64 jaar). 304 deelnemers ondergingen een hersenscan en deelden hun gegevens over opleiding en werk. Door gebruik te maken van speciale neuro imaging-technieken konden de wetenschappers zien welke gebieden en hersenverbindingen actief waren terwijl het brein in rust was. Zo konden ze zien hoe efficiënt de hersennetwerken georganiseerd zijn. Hoe minder netwerken actief zijn in rust, hoe beter de organisatie in het brein.
De deelnemers met een lage SES hadden minder goed georganiseerde netwerken en een dunnere laag aan grijze stof in de cortex in vergelijking met de proefpersonen met een hoge SES. Grijze stof bestaat uit cellichamen van de zenuwen in de hersenen.
De onderzoekers checkten of de verschillen in het brein niet te maken hadden met psychische en mentale gezondheid, cognitie, of met demografische verschillen. Dat bleek niet het geval. Bovendien bleek de SES uit de kinderjaren van de deelnemers ook niet van invloed op de aangetaste anatomie en organisatie van de netwerken in de hersenen.
SES speelt mogelijk een rol bij de aftakeling van het brein, suggereren de wetenschappers.
Dit artikel is gepubliceerd in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences(PNAS)