Mogelijk kunnen jongetjes minder goed tegen een stressvolle omgeving waardoor er sneller een miskraam plaatsvindt.
Zwangere vrouwen die stress ervaren krijgen minder vaak een jongetje krijgen dan vrouwen die weinig of geen stress ervaren. Dat blijkt uit onderzoek van de Colombia University Irving Medical Center.
Aan het onderzoek deden 187 zwangere vrouwen tussen de 18 en 45 jaar mee. De wetenschappers onderzochten 27 aanwijzingen van stress met behulp van vragenlijsten, dagboeken en lichamelijke onderzoeken.
Daaruit bleek dat het merendeel van de vrouwen (125) gezond was. Tweeëndertig vrouwen hadden last van psychologische stress en vertoonden zelfs symptomen van depressie en angst. Dertig vrouwen waren fysieke gestrest, hadden last van een hoge bloeddruk en kregen relatief veel calorieën binnen.
Verder bleek dat de gestreste vrouwen vaker een meisje gekregen dan vrouwen uit de algemene bevolking. Gemiddeld gezien worden er namelijk over het algemeen net iets meer jongens als meisjes geboren. Bij de psychologisch gestreste vrouwen uit het onderzoek werden voor elke twee jongens drie meisjes geboren. En bij de fysiek gestreste vrouwen werden voor elke vier jongetjes negen meisjes geboren.
Mogelijk komt het stresshormoon cortisol in de baarmoeder terecht en heeft dat effecten op het ongeboren kindje
De fysiek gestreste moeders hadden bovendien meer kans om vroegtijdig te bevallen en de psychologisch gestreste moeders hadden tijdens de geboorte vaker complicaties.
Uit eerder onderzoek bleek al dat ook na de terroristische aanslagen op 11 september 2001 in New York minder jongetjes werden geboren.
Hoe stress de foetus precies beïnvloedt is nog niet duidelijk. Mogelijk komt het stresshormoon cortisol in de baarmoeder terecht en heeft dat effecten op het ongeboren kindje. Stress heeft ook effecten op het immuunsysteem van de moeder. Jongetjes zijn mogelijk kwetsbaarder voor deze ongunstige omstandigheden in de baarmoeder waardoor er eerder een miskraam plaatsvindt.
De bevindingen zijn gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Sciences.