Tinnitus zichtbaar gemaakt in het brein
23 april 2015 door Eos-redactieWetenschappers zijn erin geslaagd om de actieve hersengebieden bij oorsuizen of ‘tinnitus’ bloot te leggen. De 'spookgeluiden' houden lelijk huis in een groot deel van het brein, veel groter dan enkel de auditieve gebieden.
Wetenschappers zijn erin geslaagd om de actieve hersengebieden bij oorsuizen of ‘tinnitus’ bloot te leggen. De 'spookgeluiden' houden lelijk huis in een groot deel van het brein, veel groter dan enkel de auditieve gebieden.
Een op vijf mensen krijgt op een bepaald moment last van tinnitus. De spookgeluiden kunnen variëren van licht gezoem tot zwaar en aanhoudend piepen. Tinnitus behandelen blijft erg moeilijk omdat de oorzaken vaak erg verschillend zijn. Onderzoekers van Newcastle University en University of Iowa zijn nu een stapje dichter bij de oplossing. Ze hebben de hersengebieden die betrokken zijn bij de vervelende kwaal beter in kaart gebracht. Deze week publiceerden ze hun bevindingen in Current Biology.
De meest opmerkelijke conclusie van het onderzoek is dat de schijngeluiden zich ver buiten de auditieve hersengebieden manifesteren. De onderzoekers kwamen hierachter door de hersenregio’s die actief zijn bij tinnitus te vergelijken met de regio’s die actief zijn bij het horen van echt geluid. Dit deden ze door het schijngeluid na te bootsen. 'Wanneer we het spookgeluid naspeelden, zagen we een veel kleiner hersengebied oplichten dan wanneer de proefpersoon last had van echte tinnitus', zegt Will Sedley van Newcastle University. Zijn collega, Phillip Gander, vult aan: 'Ons onderzoek geeft aan dat tinnitus niet enkel het gat opvult van het gehoorverlies, maar ook veel verder infiltreert'.
Een unieke kans bood zich aan om het onderzoek te kunnen uitvoeren, zeggen de wetenschappers. De 50-jarige proefpersoon werd door zijn zware epilepsie al gemonitord met elektroden. Toevallig had de man ook last van oorsuizen, waardoor de onderzoekers een kijk van zeer dichtbij konden nemen in een tinnitusbrein. 'Het is zo zeldzaam dat iemand met zo’n invasieve monitoring met elektroden ook aan tinnitus lijdt', zegt Gander. 'Ons doel is om iedereen in zo’n situatie te onderzoeken. Als de wil er is, natuurlijk.' (cg)