Vegetatieve patiënt wakker na 25 jaar

Niet na een kus van zijn ware liefde, maar door stimulatie van een hersenzenuw.

Informatieuitwisseling tussen elektroden voor en na hersenstimulatie. Rechts een toename van de hersenactiviteit. Corazzo et al.
‘Dit voorbeeld toont aan dat herstel van de hersenen nog kan, ook al lijkt alle hoop vervlogen’ Onderzoeker Angela Sirigu aan het Instituut voor Cognitieve Wetenschappen in Lyon

Een kwarteeuw na het auto-ongeluk dat hem in vegetatieve toestand bracht, vertoont een Franse patiënt weer tekenen van bewustzijn. Hij kreeg in zijn borstkas een apparaatje ingeplant dat de tiende hersenzenuw, de nervus vagus, stimuleert. Een maand na de ingreep zijn er duidelijk verbeteringen. 

De patiënt kan nu objecten volgen met zijn ogen, zijn hoofd draaien en wakker blijven als zijn therapeut hem voorleest. Hij reageert ook op ‘dreiging’. Bij een controle benaderde het hoofd van een van de wetenschappers plots dat van de patiënt, waarop die verrast de ogen opensperde. Ook scans van de hersenactiviteit tonen grote veranderingen.  

Algemeen wordt aangenomen dat je na meer dan twaalf maanden nauwelijks nog een kans hebt om uit een vegetatieve toestand terug te keren.  ‘Dit voorbeeld toont aan dat herstel van de hersenen nog kan, ook al lijkt alle hoop vervlogen’, zegt onderzoeker Angela Sirigu, van het Instituut voor Cognitieve Wetenschappen in Lyon.

Het onderzoeksteam wil met een uitgebreide studie uitzoeken of het resultaat herhaald kan worden. Als dat zo zou zijn, kan stimulatie van de nervus vagus in de toekomst ook andere patiënten helpen.

De nervus vagus verbindt de hersenen met verschillende delen van het lichaam, waaronder de darmen. Hij speelt een belangrijke rol bij essentiële functies zoals alertheid en waken. De stimulator wordt al gebruikt om epilepsie en depressie te behandelen.

 

Kleine kans op herstel

Behandeling in de toekomst herhaald?