Een team Amerikaanse wetenschappers onderzocht de link tussen temperatuurstijgingen en welzijn. Hogere temperaturen lijken in Mexico en de Verenigde Staten voor meer zelfdodingen te zorgen.
De Amerikanen legden hiervoor de gemiddelde maandelijkse temperatuur naast het aantal zelfdodingen. Voor de Verenigde Staten bekeken ze alle gegevens tussen 1968 en 2004 en voor Mexico tussen 1990 en 2010.
Hoe warmer, hoe meer zelfdodingen. Dat bleek voor beide landen het geval. Als het 1 °C warmer was dan gemiddeld voor die maand, dan steeg het aantal zelfmoorden ook. In de VS met 0,7 procent en in Mexico zelfs met 2,1 procent. De onderzoekers berekenden vervolgens wat dit zou betekenen voor het aantal zelfdodingen in 2050, als de temperatuurstijgingen door de klimaatveranderingen blijven bestaan. In Mexico zouden er in 2050 zo’n 40 000 zelfmoorden bijkomen en in de VS 9000. Daarnaast bekeken de wetenschappers ook ruim 600 miljoen tweets. Hoe hoger de temperatuur, hoe vaker depressieve woorden als ‘eenzaam’, ‘depressief’ of ‘bang’ werden gebruikt.
Ze controleerden nog wel of woonplaats en sociaal economische status van invloed waren op de link tussen welzijn en warmte. Dat bleek niet het geval. Warmte zorgt voor veranderingen in het zenuwstelsel die vervolgens ons mentale welzijn naar beneden halen, suggereren de wetenschappers in Nature Climate Change. Ze concluderen dat de resultaten vooral voer zijn vervolgonderzoek. Want waarom warmte voor veranderingen in onze gemoedstoestand zorgt, is nog niet duidelijk.