Videogame helpt kinderen met visuele beperking
01 december 2016 door Eos-redactieKinderen met een visuele beperking kunnen beter zien na het spelen van een 'breintrainende' game.
Kinderen met een visuele beperking geef je best een ‘breintrainende’ videogame in handen. Dat soort games helpt hen objecten in hun omgeving waar te nemen. De kinderen ondervinden een verbetering op korte én lange termijn.
Meestal hebben kinderen met een slecht ontwikkeld zicht geen moeite met het waarnemen van objecten in hun omgeving. Het valt hen veel lastiger te zien wat zich onmiddellijk vóór hun ogen afspeelt. En dus besteden ze veel aandacht aan dat centrale focuspunt. Maar doordat ze hun blik verengen, verwaarlozen ze dan toch hun omgevingszicht.
Train je brein
Volgens onderzoekers aan de Universiteit van Rochester en de Vanderbilt-universiteit gaat het hier om een ‘software-probleem’. Anders gezegd: het beperkte omgevingszicht kan je verbeteren door je brein erop te trainen. Een operatie zou niet nodig zijn.
Om die stelling hard te maken, ontwikkelden de onderzoekers een eigen kindvriendelijke videogame. In de game moeten spelers meerdere bewegende objecten volgen en tegelijkertijd reageren op een ander object dat kort ergens in het beeld verschijnt. In actiegames was al bewezen dat dergelijke taken de visuele perceptie verbeteren. Maar omdat het hier om (jonge) kinderen gaat, moesten de onderzoekers zelf een alternatief bouwen.
Tetris versus Ratchet & Clank
De onderzoekers zetten een experiment op met 24 kinderen. Allen hadden ze een centrale gezichtsscherpte van 20/200 of minder. Patiënten op of onder die grens mogen wettelijk niet met de auto rijden. Voor het experiment werden de kinderen in drie groepen onderverdeeld. Een eerste controlegroep kreeg een Tetris-achtig spel. De tweede groep kreeg een bestaand commercieel actiespel (Ratchet & Clank), en de derde groep de door de onderzoekers ontwikkelde game.
Credit: University of Rochester/Matthew Mann
Effecten op korte en lange termijn
Na een paar uren al toonden de twee laatste groepen opmerkelijke verbeteringen tegenover de controlegroep. Na acht uur maten de onderzoekers prestaties die tot 50% hoger lagen.
Een jaar na het experiment maten de onderzoekers de prestaties van een aantal van de kinderen opnieuw. Wat bleek: de kinderen uit de laatste twee groepen bleven beter presteren. De breintrainende videogame heeft dus ook op lange termijn een erg positief effect op kinderen met een visuele beperking. (pvw)
Bron: Jeffrey Nyquist, Vanderbilt-universiteit, Tennessee, in Scientific Reports