Volle maan houdt mensen wakker
25 juli 2013 door Eos-redactieNieuw onderzoek suggereert een invloed van de maancyclus op ons bioritme.
Nogal wat moeilijke slapers klagen al langer over een povere nachtrust bij volle maan. Een fabeltje, zou je kunnen denken, maar nieuw onderzoek suggereert nu toch een invloed van de maancyclus op ons bioritme.
Onderzoekers van de universiteit van Bazel onderzochten de invloed van de maancyclus op ons slaapgedrag en stelden vast dat er wel degelijk een verband bestaat. Het onderzoek is gepubliceerd in Current Biology.
De onderzoekers bestudeerden het slaapgedrag van 33 proefpersonen. Ook hun oogbewegingen en hun hormonale secreties werden geregistreerd. Bij volle maan daalde de hersenactiviteit met 30 procent. De proefpersonen raakten minder snel in slaap en sliepen minder lang dan normaal. Ook de productie van het melatoninehormoon, verantwoordelijk voor de regeling van de nachtrust, nam af.
Volgens de onderzoekers geven de resultaten aan dat mensen nog steeds onderhevig zijn aan de maancyclus. Net als bij dieren is ook het gedrag van de mens gesynchroniseerd met de omloop van de maan. Alleen wordt die gemaskeerd door verschillende aspecten van het moderne leven, zoals kunstmatig licht. (il)