Communicatiewetenschapper Brahim Zarouali kijkt uit naar de resultaten van onderzoek over fake news en online haatspraak. Die fenomenen zullen niet alleen de Amerikaanse samenleving, maar ook de wereldwijde democratieën beïnvloeden.
Foto boven: Ja, deze openingsfoto is fake.
Met de herverkiezing van Donald Trump en de invloed van het platform X (voorheen Twitter) onder leiding van Elon Musk, dat zich steeds meer profileert als een platform zonder contentmoderatie, kunnen deze fenomenen hevig de kop opsteken. Het is de vraag hoe dergelijke ontwikkelingen niet alleen de Amerikaanse samenleving, maar ook de wereldwijde democratieën zullen beïnvloeden. Het onderzoeken van de manieren waarop desinformatie zich verspreidt en hate speech sociale en politieke polarisatie voedt, is cruciaal om effectieve tegenstrategieën te ontwikkelen. Dit wordt een belangrijke uitdaging voor de communicatiewetenschappen in het komende jaar.
Daarnaast verwacht ik dat onderzoek naar de invloed van ChatGPT en andere large language models (LLM’s) belangrijke inzichten zal opleveren. Deze technologieën zijn steeds meer geïntegreerd in ons dagelijks leven en worden een bron van informatie en interactie voor miljoenen gebruikers. Toch weten we nog weinig over hoe zij erin slagen om mensen te beïnvloeden, bijvoorbeeld door subtiele framing of het sturen van keuzes op basis. In 2025 kijk ik uit naar baanbrekend onderzoek dat niet alleen zal blootleggen hoe LLM’s juist werken, maar ook hoe deze modellen (zoals bv. chatGPT) bewust en onbewust menselijke beslissingen en overtuigingen beïnvloeden. Deze kennis zal essentieel zijn om zowel de mogelijkheden als de risico’s van generatieve AI beter te begrijpen en te benutten.