Waarom dat liedje in je hoofd blijft hangen

15 juli 2015 door Eos-redactie

De vorm en de grootte van de hersenen bepalen of iemand veel last heeft van ‘oorwurmen’.

Sommige liedjes blijven de hele dag door je hoofd spoken. Britse onderzoekers hebben nu ontdekt dat daarbij hersengebieden geactiveerd worden die betrokken zijn bij perceptie, emoties, geheugen en dagdromen.

Nicolas Farrugia van Goldsmiths University vroeg 24 mensen hoe vaak ze last hadden van zogenoemde oorwurmen. Vervolgens werd hun hersenactiviteit in beeld gebracht met fMRI-scans terwijl ze een liedje in hun hoofd hadden, en werd de dikte van hun hersenschors gemeten. Dat is de buitenste schil van het hoofd, waar het grootste deel van onze hersenen zit.

Muzikanten bleken vaker liedjes in hun hoofd te hebben. Maar de onderzoekers vonden ook een verband tussen de frequentie van oorwurmen en de dikte van de hersenschors. Mensen met een dunnere hersenschors ter hoogte van de zogenoemde winding van Heschl hadden vaker oorwurmen dan mensen die daar een dikkere hersenschors hadden. Dat gebied is betrokken bij het waarnemen en begrijpen van geluiden. Mensen met een dikkere cortex in de rechter inferieure frontale winding hadden dan weer minder vaak oorwurmen. Dat hersengebied is betrokken bij het onthouden van toonhoogtes én bij het afremmen van bepaalde zaken.

De onderzoekers schrijven in het vakblad Consciousness and Cognition dat deze mensen oorwurmen misschien beter kunnen onderdrukken, waardoor ze denken dat ze er minder hebben. Andere gebieden betrokken bij de frequentie van oorwurmen waren de gyrus angularis en de anterieure cingulate cortex, gebieden die gelinkt zijn met dagdromen.

Belangrijker misschien nog: hoe kom je van die verdomde liedjes in je hoofd af? Een eerdere studie probeerde het met kauwgom, en dat bleek best vaak te werken. Het proberen waard … (lg)