Waarom de straat oversteken zo gevaarlijk is
20 april 2017 door SSTVeilig de straat oversteken vergt een combinatie van zowel mentale als lichamelijke vaardigheden. Pas als kinderen veertien zijn, hebben ze die volledig onder controle.
Een drukke straat veilig oversteken vergt opperste concentratie – bij kinderen én volwassenen. Enerzijds moet je de snelheid van de naderende voertuigen goed inschatten, anderzijds moet je snel anticiperen wanneer je een ‘gat’ in de verkeersstroom ziet.
Dat gaat niet altijd even gemakkelijk, en zeker bij (jonge) kinderen laat deze combinatie van mentale en lichamelijke vaardigheden nogal eens te wensen over.
Amerikaanse psychologen hebben een grote groep kinderen – tussen 6 en 14 jaar oud – getest op hun talent om zelfstandig een drukke straat veilig te kunnen oversteken. Ze deden dat door de kinderen in een volledig ‘immersieve’ virtual reality-omgeving te plaatsen. Als ze werden aangereden tijdens de simulatie voelden de kinderen daar natuurlijk niets van, behalve dat ze eens flink schrokken.
De vorsers ontdekten dat kinderen jonger dan 14 eigenlijk niet volledig in staat zijn om alleen een straat over te steken. Ofwel zijn hun mentale skills nog niet voldoende ontwikkeld – waarmee ze een groot genoeg ‘gat’ in de verkeersstroom moeten kunnen identificeren. Ofwel bezitten ze nog niet de lichamelijke vaardigheid om zonder aarzelen en verpinken van het voetpad de straat op de schieten.
De resultaten van de test logen er ook niet om: van de zesjarigen werd 8 procent geraakt door een auto, terwijl dit bij de twaalfjarigen nog 2 procent was. Bij de 14-jarigen raakte iedereen veilig aan de overkant.
De wetenschappers geven nog graag mee dat er altijd een kans bestaat dat het fout afloopt, ook als ouders hun (jonge) kinderen zeer goed de straat hebben leren oversteken. De beste les die je kunt geven volgens hen: steek enkel over op een zebrapad.