Wakker blijven maakt je gelukkig
29 september 2016 door Eos-redactieEen nachtje doortrekken kan de stemming van patiënten met een zware depressie aanzienlijk verbeteren.
Een nachtje doortrekken kan de stemming van patiënten met een zware depressie aanzienlijk verbeteren.
Uit experimenten in het Academisch Ziekenhuis in Freiburg in Duitsland blijkt dat zes op de tien patiënten na een doorwaakte nacht verbetering laten zien. Ze zijn levendiger, beter gehumeurd en vertonen minder psychomotorische remmingen, de trage manier van bewegen die kenmerkend is voor een depressie. De patiënten kunnen de dagen erna weer gaan slapen, al moeten ze hun slaapschema wel aanpassen, tot ze na een week weer op een normale nachtrust zitten.
Alles bij elkaar genomen concludeert Christoph Nissen van het Academisch Ziekenhuis dat het positieve effect bij twee op de tien patiënten aanhoudt. Een verklaring voor het effect zoekt Nissen in de synapsen, de contactpunten tussen de zenuwcellen. Bij patiënten met een depressie vormen die minder verbindingen dan bij gezonde mensen. Een nachtje doorhalen normaliseert dat proces.
Een ander alternatief voor de gebruikelijke cognitieve gedragstherapie of antidepressiva is de zogenoemde gedragsactivatietherapie. ‘Wat je doet en wat je voelt, hangt samen’, zegt David Richards van de universiteit van Exeter in Groot-Brittannië. Als een patiënt bijvoorbeeld natuur en familie belangrijk vindt, kan een therapeut aanraden om een dagelijkse wandeling in het park te maken met de kleinkinderen.
De gedragsactivatietherapie bestaat al decennia, maar het effect was nooit echt bewezen. Tot nu. Richards liet in drie psychiatrische centra in Groot-Brittannië 440 mensen met een depressie zestien weken ofwel cognitieve gedragstherapie ofwel gedragsactivatietherapie volgen. Daarna werden de patiënten nog anderhalf jaar opgevolgd. Conclusie: beide therapieën werken even goed. Een jaar na de start van de therapie gaf twee derde van de patiënten aan dat hun symptomen van depressie met minstens de helft waren afgenomen. (lg/dy)
In het volgende nummer van Eos Psyche&Brein lees je een uitgebreid artikel over de waaktherapie tegen depressie.