Warmtebehandeling helpt tegen depressie
21 februari 2017 door ABDepressieve klachten lijken te verminderen door een tijdelijke verhoging van de lichaamstemperatuur.
Hyperthermie heeft wel wat voordelen tegenover de gangbare behandeling van depressie.
Zes weken na de behandeling vertoonden de behandelde patiënten minder depressieve symptomen dan de mensen in de placebogroep. Blootstelling aan warmte activeert gebieden in de hersenen die geassocieerd zijn met plezier en positieve emoties. Dat was al bekend uit eerder onderzoek. Dat is één verklaring voor de werking. Daarnaast speelt ook het placebo-effect een rol, menen de onderzoekers. Wie positieve verwachtingen heeft van een therapie, zal er meer voordeel van ondervinden.
Zestien patiënten met depressie ondergingen hyperthermie. Bij deze behandeling breng je een uur door in een warmtetent zodat je lichaamstemperatuur oploopt tot 38,5 graden. Wetenschappers van de Universiteit van Wisconsin-Madison vergeleken de depressieve klachten van de behandelde patiënten met die van een controlegroep. Die ging ook de warmtetent in maar de lichaamstemperatuur steeg maar tot 37,7 graden.
Hyperthermie heeft wel wat voordelen tegenover de gangbare behandeling van depressie. Antidepressiva hebben veel bijwerkingen en werken zeker niet bij iedereen. Hyperthermie heeft nauwelijks bijwerkingen.
Toch waarschuwen de onderzoekers om de warmtebehandeling uit te roepen tot nieuw wondermiddel tegen depressie. Het gaat weliswaar om de eerste studie naar hyperthermie waarbij de vergelijking met een placebobehandeling is onderzocht. Maar de studie gebeurde met een beperkt aantal proefpersonen. Verder onderzoek moet uitwijzen of de werking bevestigd wordt met meer proefpersonen en of het effect langer dan zes weken blijft aanhouden. Interessant zou zijn om ook uit te zoeken of hyperthermie aanslaat bij patiënten die ongevoelig zijn voor antidepressiva.